Banner

Op woensdag 27 maart jl. bezochten een klas vol belangstellenden het werkbezoek aan het Kentalis College Arnhem en Leerpark Arnhem. Zij bieden diplomagericht vmbo-onderwijs aan cluster 2 leerlingen, met bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Directrice mevrouw Kersten start dit werkbezoek met een uitleg over Leerpark Arnhem. Zo is er een doorlopende leerlijn vmbo mbo, heeft de praktijkschool een pro vmbo brugperiode van drie jaar en met ingang van dit schooljaar zijn ze een vrijeschool voor voortgezet onderwijs in Arnhem en omgeving gestart.

Sander Pietersen, directeur bij Koninklijke Kentalis, vertelt vervolgens: “Sinds het schooljaar 2021-2022 volgen onze leerlingen lessen op het Leerpark. We zijn ondanks corona gewoon begonnen. De echte start is wel iets vertraagd. We moesten ons eigen gebouw opgeven om als school in deze school gaan. Dat was natuurlijk spannend, maar we zagen kansen. De grootste verbindende factor was duidelijk taal. Kinderen met TOS hebben net iets meer nodig bij een woord om het te verinnerlijken. Maar kinderen van het Leerpark, hebben hier natuurlijk ook baat bij!” In de eerste twee jaar verzorgt Kentalis de lessen aan de leerlingen en in de bovenbouw stromen zij door naar regulier vmbo onderwijs, met waar nodig ondersteuning.

 

Aandacht voor taal

Er werd besloten om inclusiever les te geven, met meer aandacht voor taal. Een voorbeeld hiervan zagen we tijdens de rondleiding. Bij praktijklessen autotechniek in de werkplaats van de school wordt niet alleen de naam van gereedschap gegeven, maar ligt er ook een placemat waarop de afbeelding en naam gekoppeld zijn en in de boeken staan veel plaatjes. Dit is voor zowel de TOS-leerlingen als de andere vmbo leerlingen helpend.

 

Trefbal

Tijdens dit werkbezoek kwamen zowel docenten als leerlingen aan het woord. Leerlingen Luca en Dimitri gaven een presentatie: “Hier wordt er gewoon normaal met ons omgegaan, dat is belangrijk om goed voorbereid te zijn op een vervolgopleiding.” Wat deze leerlingen graag vaker willen? “Trefbal met elkaar was echt leuk. Je zit ook met verschillende vakken bij elkaar in de klas natuurlijk, maar als je met elkaar een activiteit doet leer je elkaar echt beter kennen.” Beide jongens stromen dit jaar na het eindexamen door naar een reguliere mbo- opleiding.

Wij willen het Kentalis College en het Leerpark nogmaals bedanken voor dit inspirerende bezoek.

 

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze mooie manier van werken? Lees hier het interview.

 

Ga je mee op werkbezoek?

Wil je ook mee op werkbezoek? Dit schooljaar zijn er nog twee bezoeken waar je je voor kunt inschrijven:

24 mei 2024 Werkbezoek inclusiever onderwijs | IKEC in Hoorn
Het IKEC is een centrum voor speciaal- en speciaal basisonderwijs en verzorgt een integraal aanbod voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Lees meer

31 mei Werkbezoek inclusiever onderwijs | Matrix Lyceum
Bekijk de samenwerking OSG Singelland en Stichting RENN 4. Deze samenwerking speelt zich met name in de klas af. Lees meer